Ne York taraftarları ne de Lancaster yandaşları bu isimleri taşıyan yerlerde konuşlanmıştı. Ayrıca her iki taraf da aralarındaki bu çatışmaya”Güller Savaşı” demiyordu.
York ve Lancaster hanedanlarının ikisi de İngiltere’ye 300 sene boyunca hükmetmiş Plantagenet hanedanın birer koluydu. Ama tarafların birbiriyle bağlantısı yoktu. Hatta Yorkshire’dan gelen Lancaster yandaşlarının sayısı, York yandaşlarının sayısından daha fazla idi. Lancaster Dükü’nün topraklarının geri kalanı da Cheshire, Gloucestershire ve Kuzey Galler’deydi.
York hanedanını destekleyenlerin çoğu iç kısımlardan gelmekteydi, Yorkshire’dan değil.York Dükü’nün toprakları daha çok Galler ile olan sınırın etrafında ve Güney Galler’de toplanmaktaydı.
“Güller Savaşı” , geleneksel anlamda bir savaş değildi. Bu işe bulaşanlar kesinlikle öyle olduğunu düşünmüyordu. İki soylu ailenin aralarındaki çatışmaların bir uzanyısı niteliğindeydi. Bunların çıkış noktası, IV. henry tarafından 1399′da taç giyen Lancaster Dükü Henry Bolingbroke’un, II.Richard’ı tahttan indirmesiydi. Ardından yarım asır sürecek entrika, ihanet ve cinayet silsilesi yaşandı, ufak tefek çatışmalar olduysa da nihayet 1455 yılında gerçek bir savaş yapıldı. Zaman içinde taht iki hanedan arasında üç kez el değiştirdiysede- IV. Edward(York) ve VI. Henry (Lancaster) ikişer kez İngiltere’nin büyük bir kısmı bundan etkilenmemiştir.
1471′de VI . Henry’nin öldürülmesinin ardından sıra ile üç Yorklu tahtta geçmiştir: IV.Edward(yine), V.Edward ve III.Richard. VII.Henry olmak için III.Richard’ı tahttan indiren Henry Tudor aslen bir Lancaster olmasına rağmen, onun gerçek amacı kendi adıyla bir hanedan yaratmaktı. Kırmızı beyaz Tudor gülü akıllıca bir pazarlama yöntemiydi. Sözde beyaz York gülü ile kırmızı Lancester gülünün bir araya gelmesi krallığın tek bir vücut olmasını simgeliyordu. Aslında o zamana dek güller her iki tarafın da kullandığı onca logodan sadece bir tanesiydi. Askerlerin çoğu, bağlı oldukları işverenin ya da feodal lordun armasını taşıma eğilimindeki acemi ya da paralı askerlerden oluşuyordu. 1485 yılında bu çatışmayı Bosworth’te sona erdiren savaşta Henry Galler’in kızıl ejderhasının altında çarpışmıştı. York saflarındaki III.Richard ise kişisel amblemi olan beyaz yaban domuzunu taşıyordu.
Henry’nin imaj çalışması o kadar başarılıydı ki, Shakespeare VI. Henry Bölüm 1′i yazarken her iki tarafın yandaşlarının farklı renkte güller seçtiği bir sahne ekledi. Sir Walter Scott bundan o kadar etkilenmiştiki, Ivonhoe(1823) adlı romanında bu döneme “Güller Savaşı” adını koydu. Bu ifade çatışmanın üzerinden 338 yıl geçtikten sonra ilk defa kullanılmış oluyordu.
Gerçek bir savaş olmasalar da, güllerle alakaları olmasa, aynı bölgeden insanlar rakip hale gelmeseler de, ne romantik tiler ne de önemsiz. York taraftarlarının Towton’da 1461 yılında kazandıkları ezici zafer, İngiliz topraklarında yapılan en büyük ve kanlı çatışma olarak bilinmektedir. 80 bin civarında asker bu savaşta yer aldı (28 lord da dahil, o zamanlar mevcut olan soyluların neredeyse yarısı). 28 binden fazla erkek hayatını bu savaşta kaybetti, İngiltere’deki erkek nüfusun yaklaşık yüzde üçüydü.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder